4. Studeni 2014 - 5. Studeni 2014

III. međunarodni arheološki kolokvij "Rimske keramičarske i staklarske radionice. Proizvodnja i trgovina na jadranskom prostoru"

Crikvenica je po treći put ugostila Međunarodni arheološki kolokvij „Rimske keramičarske i staklarske radionice. Proizvodnja i trgovina na jadranskom prostoru“.

Znanstveni skup održan je u hotelu Vila Ružica i okupio je sedamdesetak arheologe koji se bave proizvodima od keramike i stakla te njihovom trgovinom na jadranskom prostoru u razdoblju antike. Na skupu je predstavljen zbornik kolokvija održanog 2011. godine.

Razlog ovakvog okupljanja arheologa upravo u Crikvenici je otkriće velike keramičarske radionice. Rezultati osmogodišnjih istraživanja tog lokaliteta - koji se nalazio na području nekadašnjeg rimskog naselja Ad Turres, bacili su potpuno novo svjetlo na povijest grada na Dubračini. Grad Crikvenica je u proteklih osam godina napravio veliki pomak i postao svjetli primjer zajednice koja prepoznaje važnost ulaganja u baštinu, njeno istraživanje te u znanstvenu, kulturnu, i u konačnici turističku valorizaciju. Jedan od kotačića u ovom višegodišnjem procesu ulaganja u arheološku baštini svakako je organizacija znanstvenog skupa zbog kojega je Crikvenica postala prepoznata u međunarodnim arheološkim krugovima. 

Organizatori znanstvenog skupa bili su Institut za arheologiju, Muzej Grada Crikvenice i Grad Crikvenica, a financijsku podršku osim Grada Crikvenice pružila je i Hrvatska zaklada za znanost te brojni sponzori.