17. Lipanj 2015 - 31. Siječanj 2016

Izložba Zlatni trag

Gostovanjem izložbe Zlatni trag u Crikvenici nastavlja se višegodišnja uspješna suradnja dviju muzejskih institucija, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Muzeja Grada Crikvenice.


Često neprepoznat aspekt nematerijalnog kulturnog dobra, kao oblika duhovnog stvaralaštva koji se prenosi predajom, podrazumijeva i tradicijska umijeća i obrte poput zlatarstva.
Izložbom predstavljamo dvije, tijesno povezane, teme. Prva se tiče povijesti zlatarskog obrta u okrilju Primorsko-goranske županije, pa tako i Crikvenice, u periodu od kraja 18. stoljeća do danas. Kao drugu temu obrađujemo raznorodnost nakita, izrađivanog ili prodavanog u zlatarskim radionicama. Time se nastoji osvijetliti jedan od aspekata života koji je jasno odražavao ukuse ali i ekonomske mogućnosti i položaj u društvenoj hijerarhiji onih koji su nakit nosili.
Posljednjih desetljeća uznapredovala tehnologija značajno je protresla djelatnost zlatarske struke. Upravo smo stoga ovom izložbom stavili težište na prikaz povijesti toga obrta te pokazali svu raznorodnost zlatarskih proizvoda koji predstavljaju malen ali doista „sjajan“ dio fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Zbog tehničkih problema izložba "Zlatni trag" je privremeno zatvorena za posjetitelje.