16. Srpanj 2011

Prvo paljenje peći

Na prostoru arheološkog nalazišta Igralište 16. srpnja 2011. bilo je upriličeno prvo paljenje replike rimske keramičarske peći koja je izgrađena u sklopu projekta eksperimentalne arheologije Muzeja Grada Crikvenice.

Proces pečenja predmeta u rimskoj keramičarskoj peći trajao je dva dana, tj. 8 sati kontinuirana loženja do 800 °C te dodatnih dvadesetak sati hlađenja peći. U razdoblju loženja peći u večernjim je satima organiziran prigodni program: videoprojekcija o gradnji peći, prezentacija rada na lončarskom kolu i druženje uz rimsko vino i kobasice. Događaj je popratio velik broj domaćih stanovnika i gostiju Crikvenice.

Zbog čega sve to?

Na prostoru arheološkog nalazišta Igralište pronađeni su ostaci velike keramičarske radionice Rimskog Carstva iz 1. i 2. stoljeća poslije Krista. Radionica je proizvodila građevinsku keramiku, keramičko posuđe i brojne vrste amfora. Svi su se proizvodi pekli u keramičarskim pećima, a do sada su pronađeni ostaci čak šest peći.

Najveća pronađena crikvenička peć predstavlja jedan od bolje sačuvanih primjera peći iz razdoblja Rimskoga Carstva pa su njezini arhitektonski ostaci poslužili Muzeju Grada Crikvenice i Institutu za arheologiju iz Zagreba kao orijentir u pokušaju rekonstrukcije njezina izgleda. Naime sve do sada istražene keramičarske peći s područja Rimskoga Carstva očuvane su samo do rešetke, dijela unutar komore na koju su se slagali predmeti, dok pokrov komore nije nigdje pronađen pa se njegov izgled za sada može samo pretpostaviti.

Kako su bile građene? Kakav je bio njihov izgled? Kako su funkcionirale? Samo su neka od pitanja na koja su se odgovori pokušali pronaći gradnjom potpuno nove peći rabeći materijale i tehnologiju kakva je bila u antici. Ovakva vrsta istraživanja zove se eksperimentalna arheologija. To je iznimno zanimljiva grana arheologije koja teži znanstvenim eksperimentiranjem protumačiti načina življenja u prošlosti. Područja njezine primjene i predmet eksperimentiranja mnogobrojni su, a vrijednost rezultata iznimno velika za proučavanje čovjekove prošlosti, popularizacije arheologije i njezinu integraciju s turizmom.

Rezultati nekoliko pečenja u crikveničkoj replici antičke peći prezentirani su na II. međunarodnome arheološkom kolokviju održanom u Crikvenici u listopadu 2011. godine.