Arheološko nalazište gradina Badanj pokraj Crikvenice

Slikovite ruševine gradine Badanj nalaze se pokraj Crikvenice, na obronku brijega iznad ceste koja vodi od Crikvenice prema Vinodolskoj dolini.

Badanj je vrlo važan i na prostoru Vinodola jedinstven objekt fortifikacijskoga karaktera, koji kontinuirano vrši svoju obrambenu funkciju od razdoblja kasne antike, vjerojatno 4. stoljeća, do kasnoga srednjeg vijeka, odnosno 14. stoljeća, kada je i napušten.

Osim tlocrtno zanimljive arhitekture, posebnost su ove utvrde dobro sačuvani sanitarni čvorovi smješteni u vanjskom prstenu bedema, koji predstavljaju vrlo rijedak primjer visokoga higijenskog standarda u razdoblju ranoga srednjeg vijeka.

Unutrašnjost gradine Badanj arheološki je istraživana od 1966. do 1974. godine pod vodstvom Radmile Matejčić iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci.

Nažalost, od tog je vremena utvrda prepuštena propadanju pa je danas u iznimno lošem stanju. Iz tog je razloga muzej 2012. godine pokrenuo nove radove na utvrdi, koji će se provoditi idućih nekoliko godina s ciljem dokumentacije, zaštite, prezentacije i dobivanja novih podataka o ovome važnom lokalitetu.