9. Svibanj 2017 - 11. Lipanj 2017

izložba 845°C Ad Turres u Arheološkom muzeju u Zagrebu

Muzej Grada Crikvenice je u suradnji s Arheološkim muzejom u Zagrebi te Institutom za arheologiju postavio izložbu 845C Ad Turres u Arheološkim muzeju u Zagrebu. Izložba je 2014. godine široj javnosti prvi puta predstavljena u Crikvenici, a sad se s pričom o antičkoj Crikvenici imaju priliku upoznati posjetitelji zagrebačkog muzeja.

Izložba prikazuje rezulatate desetogodišnjih arheoloških istraživanja antičke keramičarske radionice koja je djelovala na prostoru cestovne postaje Ad Turres, a čiji su ostaci pronađeni ispod pomoćnog nogometnog igrališta u Crikvenici. Rezultati tih istraživanja bili su glavni poticaj za osnivanje Muzeja Grada Crikvenice. Bogata građa pronađena tijekom arheoloških istraživanja uvelika je rasvijetlila antičku povijest današnjeg prostora Crikvenice i Vinodola. Velik broj institucija, ustanov, stručnih suradnika ali i veliki broj pojedinaca zaslužan je za rezultate tih dugogodišnjih istraživanja koja su financirali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Crikvenica.

Osim brojnih arheoloških predmeta zahvaljujući kojima se može utvrditi kontinuitet života na području Vinodola još od brončanog doba, različitih fotografija i video materijala, posjetitelji izložbe mogu vidjeti 3D model rekonstrukcije antičke keramičarske radionice. Tijekom trajanja izložbe organizirana su prigodna predavanja i edukativne radionice. Zadnjeg dana izvući će se dobitnik nagradne ige koji će posjetiti Crikvenicu i boraviti u hotelu Kaštel tijekom mjeseca rujna.