Izložba  Slana 1930.-1941.

U Muzeju Grada Crikvenice u lipnju 2017. godine postavljena je izložba Slana 1930. – 1941. Ova izložba povijesne tematike  posjetiteljima je predstavila zanimljivo i nedovoljno istraženo djelovanje ratne mornarice Kraljevine Jugoslavije u Selcu. 

Mornarica u uvalu Slanu dolazi nakon premještaja sa Sušaka te ovdje postupno gradi sve potrebne objekte za smještaj komande koja je ustrojena tijekom 1930. godine pod nazivom Pomorska odbrana Selce. Bila je to jedina mornarička komanda na sjevernom Jadranu. Baza u Slanoj služila je kao manja luka za brodovlje čiji je zadatak bio sprečavanje pristupa obali i otocima u dijelu Kvarnera koji se nalazio unutar Kraljevine Jugoslavije. Blizina granice s Italijom na Sušaku i njihova prisutnost na otocima Cresu i Lošinju predstavljala je opasnost tako da su jedinice u Selcu trebale onemogućiti slobodno djelovanje talijanske ratne flote na sjevernom Jadranu. Jugoslavenska kraljevska mornarica je imala ambiciozne planove za mornaričku bazu u Slanoj – smještaj manjeg sastava malih i brzih ratnih brodova, no taj plan nije nikad realiziran zbog nedostatka financija. U Slanoj su tako bila samo dva broda – minopolagač Malinska i remorker Silni. Kapacitet vojarne je bio do 200 mornara. Oficiri su bili smješteni u zgradi komande – vili Odilon na selačkoj punti, srušenoj 1941. godine. U Slanoj je djelovala i Izvidnička centrala Selce čiji je zadatak bilo nadziranje mora i slanje podataka s terena u ratnu luku Šibenik. 

Tijekom ljetnih mjeseci u Selce su dolazili dijelovi eskadre kraljevske mornarice o čemu svjedoče upečatljive fotografije selačkog porta s brodovljem i podmornicama. Zanimljivi su i dolasci engleske flote u Vinodolski kanal, kao što je posjet nosača aviona HMS Glorious tijekom 1930-ih godina.  Brodovi usidreni u kanalu između Šila i Crikvenice bili su otvoreni za posjet, a zanimanje za razgledavanje brodova je bilo veliko, čemu svjedoče i brojne fotografije sačuvane u privatnim vlasništvima.

Osim priče o kraljevskoj ratnoj mornarici u Slanoj na izložbi su prikazane društvene, političke i gospodarske prilike u Selcu između dva svjetska rata. U ovom razdoblju započinje se intenzivnije razvijati turizam no on utječe na standard samo malog dijela pučanstva, većina i dalje živi vrlo skromno, pogotovo za vrijeme trajanja velike gospodarske krize koja je obilježila početak 1930-ih godina. Stoga glavni prihodi i dalje dolaze od sezonskog rada muškaraca na zidarskim poslovima u zemlji i inozemstvu. 

Društveni život Selca prikazan je djelovanjem brojnih društava, osnivaju se dječji domovi i oporavilišta, te se ostvaruju važni infrastrukturni pomaci – gradnja vodovoda, elektrifikacija, uređenje današnje magistrale između Selca i Novog, proširenje kupališta i plaža. Iako značenjem marginalan, politički život Selca odražava previranja na državnoj razini, borbu hrvatskih političkih opcija za bolji položaj Hrvatske unutar Kraljevine. S ovim događanjima dijelom je povezan i boravak članova kraljevske obitelji Karađorđević u Selcu.

Izložba kronološki prati sva važnija događanja u mjestu do proljeća 1941. kada dolazi do raspada Kraljevine Jugoslavije, talijanske okupacije i proglašenja nove država. U kratkotrajnom Travanjskom ratu uništena je pomorska baza u Slanoj. 

U realizacije izložbe sudjelovale su brojne muzejske ustanove, posebice Hrvatski pomorski muzej Split i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka. Treba istaknuti suradnju s Knjižnicom Selce u kojoj se čuva rukopisna ostavština selačkog kroničara – Ivana Lončarića Papića, dragocjen izvor podataka o povijesti mjesta. Izloženi predmeti također su ustupljeni i iz privatnih zbirki, a vlasništvo su Foto Ivančića, Željka Skomeršića, Danijela Frke, Damira Batistića. Na izložbi su se mogli pogledati dosad ne prikazivani video zapisi ulaska talijanske vojske u Crikvenicu 1941. godine čije je prikazivanje muzeju ustupio Archivio Storico Luce iz Rima. Autori izložbe su Stjepan Špalj i Tea Rosić. Izložba je bila otvorena do 26. siječnja 2018.

Podijeli ovaj članak!

Možda će vas zanimati:

Kotor zove ’22

25 studenoga, 2022|

Muzej Grada Crikvenice punih deset godina organizira različite programske aktivnosti na brdu Kotor. Ove godine te su aktivnosti bile ujedinjene pod