Izložba Vjetar Mediterana

U Muzeju Grada Crikvenice od 24. siječnja – 3. ožujka 2018. mogla se pogledati izložba Vjetar Mediterana – Jadranske tradicijske barke, autora brodomaketara Luciana Kebera. Izložba je postavlja u organizaciji Instituta za pomorsku baštinu ARS NAUTICA, Muzeja Grada Crikvenice i autora. 

Tradicijska se brodogradnja posljednjih godina sve više vrednuje i promovira kao dio našeg kulturnog identiteta i mediteranskog naslijeđa u čemu je svoj doprinos dao i Luciano Keber, autor studijskih maketa predstavljenih na ovoj izložbi. One su rezultat njegovih višegodišnjih istraživanja tehničkih i povijesnih podataka o tradicijskim barkama a donose brojne podatke o tipologiji, razvoju i osobitostima brodskih konstrukcija. Njihov autor ima iz sebe 40 godina bogate brodomaketarske – modelarske djelatnosti tijekom koje je sudjelovao na brojnim natjecanjima i ostvario dvadesetak autorskih izložaba. Također, međunarodni je sudac za brodomaketarstvo i član ULUPUH-a. 

Izložba Vjetar Mediterana svojim posjetiteljima, osim tehničkih podataka, donosi i one manje opipljive dimenzije brodova koje zalaze u sferu duhovnog i emocionalnog zbog kojih su oni našim precima bili mnogo više od plovila i puke imovine. Kao jedan takav primjer izdvajamo maketu kvarnerskog guca – barke koja zauzima posebno mjesto u pomorskoj baštini crikveničke rivijere. Lokalno poznatija kao crikvenički guc, ova se barka razvila krajem 19. stoljeća iz radne, ribarske barke (kajića) te je malim izmjenama dobila novu namjenu. U turističkoj su ponudi mjesta tijekom prve polovice 20. stoljeća bili nezaobilazni barkajoli, domaći ljudi koji su svojim gucevima svakodnevno nudili vožnje pokraj crikveničkog kupališta i na susjedni otok Krk. Do danas se, nažalost, nije sačuvala niti jedna od tih prepoznatljivih barki.

Prije Crikvenice, izložba Luciana Kebera je gostovala u Cesenaticu u Italiji, gradiću s višestoljetnom pomorskom tradicijom koja je živopisno predstavljenom u gradskoj luci prepunoj tradicijskih barki. Museo della Marineria Cesenatico najstariji je muzej na Sredozemlju koji njeguje ovakav pristup prezentaciji maritimne baštine što posljednjih godina slijede brojni mali eko muzeji pomorstva diljem Mediterana, pa i u Hrvatskoj. Ovakvi primjeri svakako pružaju ideje za promišljanje kvalitetnije turističke ponude i na prostoru Crikvenice, koja zajedno sa susjednim Selcem baštini povijest usmjerenu moru, ribarstvu i pomorstvu. 

Podijeli ovaj članak!

Možda će vas zanimati:

Kotor zove ’22

25 studenoga, 2022|

Muzej Grada Crikvenice punih deset godina organizira različite programske aktivnosti na brdu Kotor. Ove godine te su aktivnosti bile ujedinjene pod