Izložba U podmorju Kvarnera

Zanimljiva muzejska izložba o povezanosti čovjeka s morem

Ljetni izložbeni program Muzeja Grada Crikvenice 2018. godine obogatila je izložba U podmorju Kvarnera: ronilaštvo, podvodni ribolov, podvodno snimanje. Ova nesvakidašnja muzejska izložba prikazuje povijest našeg upoznavanja morskih dubina. 

Za uron u veliko plavetnilo oduvijek je trebalo imati određeno znanje, iskustvo i, naravno, opremu. Autor izložbe Ivo Mileusnić, kustos Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, predstavio je povijest ronilaštva kroz ronilačku opremu koja se čuva u Tehničkoj zbirci ovog riječkog muzeja. Predmeti iz zbirke dar su Josipa Medura (1918. – 2003.) strastvenog zaljubljenika u podmorje, ronioca, podvodnog ribolovca i snimatelja, koji je dao veliki doprinos razvoju ronilaštva i podvodnog ribolova u našoj zemlji i svijetu.  

Posjetitelji izložbe imali su priliku upoznati se sa svijetom podmorja kroz mitološke priče, povijesni razvoj ronilaštva i podvodnog ribolova te s ulogom sportskih ronilaca u istraživanju podmorja, posebice arheoloških lokaliteta. U dijelu koji se bavi sportskim podvodnim ribolovom prikazana je proizvodnja ronilačke opreme u Hrvatskoj. Zanimljivost izložbe su i najstarije sačuvane serijski proizvedene peraje i maska u Hrvatskoj. 

Ljepota podmorja potaknula je zaljubljenike u ronilaštvo da je zabilježe kamerom pa su posjetitelji imali priliku vidjeti prva kućišta za podvodna snimanja, stare snimke podmorja i filmovi s natjecanja u podvodnom ribolovu .

Izložba je bila otvorena od 29. lipnja  do 30. rujna 2018.

Možda će vas zanimati:

Noć muzeja ’21.

28 siječnja, 2021|

Manifestacija Noć muzeja koja se već godinama održava posljednjeg petka u siječnju privukla je tijekom godina veliki broj posjetitelja u ... [Pročitaj više]

Izložba Ljubavna

26 srpnja, 2019|

Izložba Ljubavna U prizemnom izložbenom prostoru postavljena je izložba Ljubavna. Iza zanimljivog naziva krije se priča o gradnji najpoznatije ... [Pročitaj više]