Izložba U mreži putova

Izložba U mreži putova koja je obrađivale temu starih putova, staza i cesti Vinodola bila je postavljena u Muzeja Grada Crikvenice u vremenu od 11. srpnja 2018. – 28. veljače 2019.

Svi smo se bar jednom izgubili u njihovoj gustoj mreži kojom je ispresijecan primorski krajolik, vjerojatno si postavljajući pitanja: tko ih je i kada gradio, njima se koristio i kamo uopće vode? Ova izložba ponudila je odgovore na neka od tih pitanja. 

Autori izložbe Stjepan Špalj i Tea Rosić te stručna suradnica Mirela Slukan-Altić obradili su stare putove nastale u razdoblju od 17. do kraja 19. stoljeća na prostoru od Drivenika do Bribira, s pripadajućim priobaljem i zaleđem. Na izložbi su izdvojene glavne dionice koje su u navedenom razdoblju predstavljale žile kucavice gospodarskog i društvenog života Vinodola i njegova priobalja. S obzirom na to da je tematika starih putova i cesta slojevita, odabran je povijesno-etnografski pristup, kao samo jedan od mogućih načina razumijevanja kulturnog krajolika Vinodola. 

Putovi koji su u prošlosti predstavljali sastavni dio svakodnevice, promjenom načina života brzo su zaboravljeni. Protokom vremena čak su i velike ceste postale neugledne šumske staze obrasle vegetacijom koja prikriva njihovu veličinu i značenje. Stari su se pješački putovi pak još većom brzinom stopili s prirodom ostajući u sjećanju samo starijim generacijama. Na svu sreću, nisu sve drevne komunikacije zapostavljene – održavaju ih koraci brojnih entuzijasta, planinara, šetača, lovaca, ali i kotači brdskih biciklista. Neke dionice uključene su u turističku ponudu crikveničko-vinodolske rivijere kao markirane planinarske staze i šetnice.

Nadamo se da ćete i vi, možda ponukani upravo ovom izložbom, izići u prirodu i prošetati starim putimi.

Podijeli ovaj članak!

Možda će vas zanimati:

Kotor zove ’22

25 studenoga, 2022|

Muzej Grada Crikvenice punih deset godina organizira različite programske aktivnosti na brdu Kotor. Ove godine te su aktivnosti bile ujedinjene pod