Izložba Sto puta bolje

Izložba Sto puta bolje organizirana je u suradnji s Centrom za pružanje usluga u zajednici Izvor Selce i postavljena je povodom proslave stote godišnjice rada ove socijalne ustanove. Prikazuje stogodišnji razvoj brige o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. U tom razdoblju ustanova je prošla dug i težak put od Dječjeg oporavilišta za slabunjavu djecu gradskih dječjih konaka i pučkih škola s područja Grada Zagreba do današnje ustanove – Centra za pružanje usluga u zajednici Izvor Selce. Centar je transformiran uvođenjem suvremenijeg i stručnijeg pristupa odgoju i radu zbog čega slovi kao naprednija ustanova na svom području rada u Hrvatskoj.

Iščitavajući knjige u kojima postoje zapisi o našem Domu, pronašao sam da su našu kuću zvali oporavilištem, uzgojilištem, kolonijama, odmaralištem, sirotištem, dječjim domom, a djecu pitomcima, štićenicima, domcima, „domski“, odgajancima. Mnoge su riječi, dakle, ljudi koristili kako bi nas razlikovali, kao da razlike postoje, osim u našim predrasudama. Istina je, kao i uvijek, jednostavna. Ovdje su uvijek živjela i pronalazila svoj dom djeca koja nisu imala sreću da presudne godine života provedu u svojim obiteljima. I istina je, kao i uvijek, da je problem u nama „odraslima“.

Nikica Sečen, ravnatelj

studeni 2008.

Podijeli ovaj članak!

Možda će vas zanimati:

Kotor zove ’22

25 studenoga, 2022|

Muzej Grada Crikvenice punih deset godina organizira različite programske aktivnosti na brdu Kotor. Ove godine te su aktivnosti bile ujedinjene pod