Izložba Miće barke – brodomaketarstvo Slobodana Cara

Život s morem i od mora bio je inspiracija Crikveničaninu Slobodanu Caru Škarijotu da se počne baviti brodomaketarstvom. Obiteljsko naslijeđe vezano za ribariju dodatno ga je usmjerilo prema istraživanju tradicionalne brodogradnje. Nakon odlaska u mirovinu znanje o drvu kao materijalu pretočio je u hobi kojem se ozbiljno posvetio te je u samo 5 godina rada stvorio brojne modele, dio kojih možete vidjeti na izložbi Miće barke.

Brodomaketarstvo Slobodana Cara imalo je svoj razvojni put. Krenuo je od izrade brodova, prvenstveno jedrenjaka čiji nacrti su lako dostupni svim maketarima. No ljubav prema tradiciji ubrzo ga je usmjerila prema tradicijskim jadranskim brodovima. Vrhunac njegova rada predstavljaju makete stvarnih barki i brodova koje je sretao u crikveničkom i novljanskom portu. Posebno mu je bila bliska barka tip guc. Ovu malu barku, čija je povijest neraskidivo povezana s razvojem crikveničke ribarske tradicije ali i pojavom turizma, aktivno je promovirao i trudio se da postane jedan od prepoznatljivih simbola Crikvenice. Izradivši nacrte tog malog kajića a potom i makete, dokumentirao je izgled crikveničkog guca i doprinesao očuvanju dijela ribarske i brodograđevne tradicije Vinodolskog kanala.

Izložba Miće barke osim priče o brodomaketarstvu Slobodana Cara, donosi podatke o gradnji drvenih barki u vinodolskom priobalja i na susjednoj obali otoka Krka. Ovo gotovo izumrlo zanimanje predstavljeno je kroz nacrte, fotografije i stare alate čime se odaje svojevrsni omaž znanju starih majstora.

Izložba se može pogledati u radno vrijeme Muzeja Grada Crikvenice.

Podijeli ovaj članak!

Možda će vas zanimati:

  • msu

Nagrada Hrvatskog muzejskog društva

16 prosinca, 2021|

Nagrada Hrvatskog muzejskog društva   Muzej Grada Crikvenice dobio je Godišnju nagradu Hrvatskog muzejskog društva u kategoriji Međumuzejska suradnja za 2020.

  • Kotor zove

Kotor zove!

1 listopada, 2021|

  Kulturno, povijesno i prirodno vrijedno područje Kotora već je godinama prostor na kojem Muzej Grada Crikvenice ciljano djeluje provodeći brojne