Kulturno, povijesno i prirodno vrijedno područje Kotora već je godinama prostor na kojem Muzej Grada Crikvenice ciljano djeluje provodeći brojne aktivnosti. Ljepota i ambijent primorskog krajolika koja se ocrtava u mreži suhozida, starim kamenim kućama, uskim putovima i prolazima te brojnim maslinama, koje razbacane po brdu podsjećaju na neka prošla vremena, nagrade i očaraju sve one koje se odluče na kratku šetnju do Kotora.

Istraživanja postojeće baštine Kotora i želja da se sačuva i prezentira taj kutak našeg Grada i ove su godine potaknula Muzej da kroz različite edukativne radionice upozna naše male i velike sugrađane, drage goste i slučajne prolaznike s ovim uistinu jedinstvenim prostorom.

Program traje od 6. do 10. listopada, počinje u srijedu radionicom Kotor u dvorištu a završava u nedjelju već tradicionalnom radionicom obnove gromača u naselju Kotoru.

Radionica pod nazivom Kotor u dvorištu pokrenuta je 2019. godine s ciljem edukacije naših najmlađim sugrađana ali i želje da se jedan dio školskog dvorišta O.Š. Vladimira Nazora, sa već postojećim maslinicima, prezentira u duhu primorskog krajolika s elementom gromača. Zahvaljujući donaciji kamena tvrtke Izgradnja d.o.o. iz Crikvenice, angažiranosti učiteljica Olge i Martine i velikoj dječjoj znatiželji ovo se pokazalo kao odličan primjer suradnje u zajednici i put kojim svakako trebamo nastaviti dalje.

Potraga za blagom Frankopana planirana je kao terenska nastava u kojoj sudjeluju djeca petih razreda crikveničkih osnovnih škola, Udruga Sretniji grad Crikvenica te Muzej Grada Crikvenice. Kroz interaktivne i kreativne zadatke te kratka predavanja na povijesnim lokacijama djeca će saznati nešto više o Frankopanima. Nekadašnji krčki knezovi izuzetno su važni za povijest našeg grada, naime oni su ga na neki način i osnovali!

Vikend je rezerviran za sve one koji žele saznati nešto više o gromačama i tradicionalnom načinu njihove gradnje. S tim će nas upoznati naši dugogodišnji suradnici, članovi Udruge 4 Grada Dragodid. Zahvaljujući upravo njima ovakav je način suhozidne gradnje dobio status nematerijalne kulturne baštine i upisan je na UNESCO-ovu listu svjetske nematerijalne baštine.

Veselimo se vašem dolasku a detaljan program aktivnosti pogledajte u nastavku.

 

KOTOR ZOVE!

2021.

  1. listopad do 8. listopad, od srijede do petka

                                               Kotor u dvorištu – radionica gradnje gromače u školskom masliniku

dvorište O.Š. Vladimira Nazora Crikvenica, od 8:00 do 13:00 sati

 

  1. listopad, četvrtak Potraga za blagom Frankopana – terenska nastava za učenike 5. razreda

 

  1. listopad, subota Obnova gromača u naselju Kotor

Okupljanje u 9:00 sati kod Gradske sportske dvorane u Crikvenici. Od 9:30 do 13:30 radimo unutar naselja. Možete nam se priključiti bilo kad u navedenom vremenu.

 

  1. listopad, nedjelja Obnova gromača u naselju Kotor

Okupljanje u 9:00 sati kod Gradske sportske dvorane u Crikvenici. Od 9:30 do 13:30 radimo unutar naselja. Možete nam se priključiti bilo kad u navedenom vremenu.

Organizatori:

Muzej Grada Crikvenice, O.Š. Vladimira Nazora Crikvenica, O.Š. Zvonka Cara Crikvenica, Udruga 4 grada Dragodid, Udruga Sretniji grad Crikvenica

Pokrovitelji:

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Crikvenica