Nagrada Hrvatskog muzejskog društva

 

Muzej Grada Crikvenice dobio je Godišnju nagradu Hrvatskog muzejskog društva u kategoriji Međumuzejska suradnja za 2020. godinu. Nagrada je to koja se dodjeljuje za izuzetna ostvarenja u muzejskoj struci iz područja muzejske djelatnosti. Ovo je, bez sumnje, izuzetno veliko priznanje radu našeg malog muzeja u kojem se uvijek vodimo mišlju da suradnjom s kolegama, ustanovama, pojedincima i sugrađanima možemo postići više i bolje!

Nagradu smo primili za projekt Prva na Jadranu. Izložba Prva na Jadranu je otvorena povodom obilježavanja 60. godišnjice puštanja u promet prve trajektne linije na istočnom Jadranu, one koja je povezivala Crikvenicu i Šilo. Posebni naglasak stavljen je i na parobrodarske linije u Vindolskom kanalu, ali i povezanost Crikveničana sa susjednom obalom otoka Krka na koju su dnevno odlazili obrađivati zemlju. Ova usmjerenost na susjednu obalu utjecala je na osnutak mjesta Šila s kojim je Crikvenica od 1959. povezana spomenutom prvom trajektnom linijom na Jadranu. Okolnosti uspostavljanja linije, način njenog rada, vlasništvo (Kvarnerska plovidba, Jadrolinija), trajekti (Bodulka, Kačjak), turistički značaj linije, prometni problemi koje je izazivala u gradskoj luci, sjećanja stanovnika i osoblja koje je zapošljavala, kao i razlozi ukidanja linije – neke su od tema koje su bile obrađene na izložbi. Predstavljena je i izgradnja Jadranske turističke ceste (Magistrale) koja je direktno utjecala na razvoj trajektnog prometa na Jadranu, kao i druge trajektne linije s otokom Krkom (npr. Črišnjeva – Voz) aktivne do izgradnje današnjeg Krčkog mosta. Veliku pomoć u realizaciji ove izložbe dobili smo od kolega iz Hrvatskog pomorskog muzeja u Splitu a njihov kustos Ljubomir Radić uz kolegicu Teu Rosić i vanjskog suradnika Stjepana Špalja bio je i autor izložbe. Stručnom timu priključili su se i Gordana Tudor, Renata Busatto i Petra Blažević. Nagrada je uručena na svečanoj dodjeli u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u petak, 12. studenog 2021. godine. Nagradu su primili ravnatelji Hrvatskog pomorskog muzeja Split i Muzeja Grada Crikvenice, Ljubomir Radić i Silvija Huljina.

Izložba je nakon Muzeja Grada Crikvenice gostovala u Hrvatskom pomorskom muzeju Split te u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu. U 2020. godini tiskan je i katalog izložbe Prva na Jadranu.