Izložba „Kotor na ishodištu“

Staro naselje Kotor iznad Crikvenice ove godine „navršava“ 700 godina. Smatrali smo kako je okrugla brojka valjan povod da po prvi puta unutar muzejskih zidova pokušamo predstaviti nezaobilazan Kotor. Tim više što se muzej još od svojeg osnutka kontinuirano i u okviru svojih mogućnosti bavi popularizacijom ovog značajnog kulturnog krajolika.

Iako se na Kotoru ljudska prisutnost može brojiti u tisućama godina, nama je opipljiva i mnogo razumljivija upravo pisana povijest, a ona u slučaju Kotora počinje 1323. godine. Od te se godine Kotorani počinju spominjati u čitavom nizu srednjovjekovnih isprava što svjedoči o sve većoj važnosti naselja. Ta prva pravna isprava iz 1323. sačuvana je u glagoljskom prijepisu iz 1635. godine i nalazi se u Arhivu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

U želji da se što kvalitetnije predstavi slojevitost Kotora, autorica ove izložbe Tea Rosić okupila je brojne stručne suradnike. Obrađene su tematske cjeline koje posjetitelja upoznaju s prostorom – od njegovog položaja, geologije, primorske vegetacije do prvih tragova ljudi iz razdoblja prapovijesti, zatim preko antike i srednjovjekovlja sve do 18. stoljeća kada počinje postupno napuštanja naselja na uzvisini i intenzivnije razvijanja današnje Crikvenice. Na izložbi su po prvi puta predstavljeni neki od predmeta, poput Matične knjige župe Kotor iz 18. stoljeća, zatim najstariji trag čovjeka na Kotoru – mezolitički alat s predjela Godača. Izložena je i crikvenička amfora, najprepoznatljiviji predmet antičkog Ad Turresa. Pripremili smo i nekoliko interaktivnih sadržaja – virtualna šetnja, 3D model naselja, a putem ekrana moći ćete doznati i tko je poimence živio u Kotoru na prijelazu 19. u 20. stoljeće.

Izložba je otvorena 16. lipnja a može se pogledati sve do 29. veljače 2024. godine u radno vrijeme Muzeja. Veselimo se vašem dolasku!