Pjeskari – melari

Mali i simpatičan prostor Kućice od ribari u Jadranovu i ovo je ljeto našim posjetiteljima ponudio novu i zanimljivu izložbu Pjeskari – melari.

Izložbom o brodovima pjeskarima nastavljamo niz muzejskih aktivnosti usmjerenih na promicanje i očuvanje pomorskog naslijeđa Crikvenice i okolice, posebice akvatorija Vinodolskog kanala. Postavljena u autentičnom ambijentu nekadašnje ribarske kućice ⎯ tunere u Jadranovu, izložba na pet maketa prikazuje razvojni put tehnike vađenja morskog pijeska na Jadranu. Vjerujemo da će posjetiteljima biti posebno drago vidjeti maketu motornog jedrenjaka Dražica, na čiju je povijest stavljen poseban naglasak na ovoj izložbi. Naime, radi se o brodu čije se prisutnosti u Tihom kanalu u svojstvu pjeskara zasigurno sjećaju još mnogi. Mali je prilog izložbi i kratak povijesni osvrt na brodove melare Vinodolskog kanala čime smo sadržaj željeli dodatno približiti lokalnoj publici.

Ovom izložbom maketa Muzej Grada Crikvenice nastavlja suradnju s vrsnim brodomaketarom Lucianom Keberom. Suradnja je započela još 2018. godine kad je u Crikvenici gostovala izložba Vjetar Mediterana – jadranske tradicijske barke. Luciano Keber već desetljećima svojim istraživačkim radom obogaćuje i produbljuje naše znanje o tradicijskoj brodogradnji istočnog dijela Jadrana. Iza njega je već šest izdanja legendarne monografije Tradicionalne brodice hrvatskog Jadrana kojom je detaljno predstavio njihovu tipologiju te razvoj oblika i namjene. Izložbama maketa, posebice onih u mjerilu 1 : 10, autor plijeni pozornost publike čime promiče ne samo brodomaketarstvo kao vještinu nego i područje kojem se posebno posvetio, a to je rekonstruktivno maketarstvo.

Izložba se može pogledati svaki dan do 1. rujna od 18,00 do 21,00 sat.